3d printers in opmars

De afgelopen jaren zit 3d printen volop in ontwikkeling. 3d printen is sterk in populariteit gestegen. Tegenwoordig worden 3d printers binnen verschillende branches gebruikt. Daarnaast wordt er ook sterk geïnnoveerd binnen het aanbod van materialen die er worden gebruikt voor het 3d printen. De 3d printer wordt vooral gebruikt door verschillende organisatie maar wordt ook steeds vaker gebruikt door de gewone consument. Het kopen van een 3d printer is nog vrij duur en kan vaak oplopen tot in de duizenden euro’s.

Vooral in de medische sector wordt er volop ge-experimenteert op het gebied van 3d printen. Binnen deze sector worden dan ook de meest bijzondere experimenten gedaan met de 3d printer. Door middel van de 3d printer worden onder andere exacte replica’s gemaakt van verschillen botten en gewrichten. Er zijn verschillende 3d scanners ontwikkeld die het mogelijk maken dat verschillende onderdelen exact tot in detail kunnen worden geprint. Zo werd er onlangs een hele ribbenkast op ware grootte geprint. De 3d printer maakt het mogelijk om exacte replica’s te maken waardoor het als oplossing kan dienen wanneer mensen ernstige breuken oplopen. Het printen van de replica’s kost wel veel tijd. Soms kan het printen van ingewikkelde objecten dagen duren.

Naast dat 3d printing vaak wordt gebruikt in de medische sector kent het ook veel toepassingen in andere sectoren. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan de automotive industrie. Binnen deze verschillende industrieën wordt er ook gebruik gemaakt van verschillende soorten materialen. Een bekend materiaal soort die vaak wordt gebruikt door mensen die net beginnen met 3d printen is PLA. Dit is een materiaalsoort die vrij sterk is. Er zijn verschillende soorten PLA. Een bekende PLA soort is de thermochrome pla. Dit is een type pla dat bij een bepaalde temperatuur transparant wordt. De materiaalsoort PLA is niet alleen stevig maar ook nog een biologisch afbreekbaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *