Harde schijf voor je laptop? Gebruik deze checklist

Budget

Een “instap” harde schijf voor een laptop kost rond de € 50,- Prima voor normaal gebruik. Stel je hogere eisen aan snelheid en capaciteit, kan de prijs oplopen tot enkele honderden euro’s.

Traditioneel of SSD

De traditionele harde schijf bestaat uit bewegende en magnetische onderdelen. Een SSD (Solid State Disk) is veel sneller en kent geen bewegende delen, net als bijvoorbeeld een USB stick. Geen bewegende delen betekent minder slijtage en een langere levensduur. Een SSD maakt je laptop veel sneller en dat is vooral bij een oudere laptop goed te merken. De prijs van een SSD is wel hoger. Let bij een SSD op de lees- en schrijfsnelheid, die verschilt per merk. Je ziet dat in de prijs terug.

Harde schijf voor je laptop? Gebruik deze checklist
Een nieuwe harde schijf voor je laptop kopen is niet altijd eenvoudig. Deze checklist helpt je op weg!

Buffer, toerental, geluid, warmte

Bestanden die in gebruik zijn, worden tijdelijk in een buffer opgeslagen. Hoe groter de buffer, hoe sneller de schijf. Bij een “gewone” schijf speelt ook het toerental een rol. Een sneller draaiende schijf presteert beter, maakt meer lawaai, wordt warmer, slijt sneller en verbruikt meer energie. Zaken waar je met een SSD geen last van hebt.

Opslagcapaciteit

Hangt samen met je budget, maar ook of je documenten online wil opslaan. Zo kun je een kleinere SSD kopen, om je besturingssysteem en benodigde programma’s op te zetten en lekker snel te werken. Werk je veel met foto’s en video’s, is online wellicht niet handig en heb je meer opslagcapaciteit nodig.

Harde schijf aansluiting laptop

Check de specificaties van je laptop of deze een SATA aansluiting heeft, of een oudere IDE aansluiting. In dat geval is een nieuwe laptop verstandiger. SATA blijft zich doorontwikkelen, maar nieuwe versies zijn backwards compatible: een harde schijf van de nieuwste generatie SATA, werkt op een oudere SATA aansluiting, alleen niet op volle snelheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *