Verschillende contentmanagementsystemen

Een contentmanagementsysteem (CMS) is een softwaretoepassing die vooral wordt gebruikt voor websites. Met een CMS kunnen ook mensen zonder technische kennis gemakkelijk gebruik maken van een website en deze op de juiste manier indelen. Een van de bekendere toepassingen van een CMS is het toevoegen van teksten. Je kunt die doen met een broncode, maar door middel van een CMS kun je de opmaak van een tekst doen, zoals je dit bijvoorbeeld ook doet in Word. Je kunt delen selecteren en deze een andere kleur geven, groter of kleiner maken, etc. De broncode wordt dan automatisch aanpast, zodat deze tekst te lezen is in computertaal. Omdat er veel verschillende soorten CMS zijn, kan het lastig zijn een keuze te maken. Wij zetten er drie op een rijtje.

 

WordPress

Dit programma is waarschijnlijk het meest bekend onder bijvoorbeeld bloggers die graag een eigen site willen opzetten. WordPress bestaat sinds 2003 en wordt gebruikt voor meer dan 60 miljoen (!) websites. Het voordeel aan deze CMS, is dat het extreem gebruiksvriendelijk is. Maar je kunt het ook zo moeilijk maken voor jezelf als je wilt. Met WordPress kun je zonder ook maar enige code te schrijven een website online zetten en aanpassen naar je eigen wensen door middel van thema’s die je zowel gratis als betaald kunt installeren. Omdat WordPress zo bekend is, kun je voor je problemen ook altijd wel een oplossing online vinden. Een andere bijkomstigheid van WordPress, is dat het rekening houdt met de SEO. Al je content wordt doorgegeven aan Google, zodat je sneller vindbaar zal worden. Door middel van plug-ins kun ej extra functies aan je website toevoegen. Denk aan een contactformulier, of een social media deler.

 

Drupal

Dit programma zal wat minder bekend zijn onder de ‘gewone’ burger. Vooral voor webdevelopers is dit een programma dat veel gebruikt wordt. Er zijn ongeveer een miljoen websites die op Drupal draaien. In 2011 maakte Drupal zijn eerste release en sinds 2016 is CMS Drupal 8 uitgerold. Voor Drupal zal even wat meer tijd moeten worden genomen om op de hoogte te zijn van hoe alles werkt, maar daarna is het prima te doen. Ook Drupal werkt met Plug-ins, maar veel ervan zijn betaald. Ook met Drupal hoef je geen codes te schrijven, mits je specifieke wensen voor het design hebt.

 

ExpressionEngine

Dit CMS in sinds 2002 op de markt. Voor een basis website is dit systeem erg makkelijk, maar als je de website wilt uitbreiden, zal er een plug-in geschreven moeten worden. ExpressionEngine werkt door middel van ‘Channels’. Hierdoor is dit systeem geschikt voor o.a. nieuwssites of webshops. ExpressionEngine is verder geheel in te delen hoe je wilt en wordt ook veel door webdevelopers gebruikt.

Geplaatst in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *