Windows 10 installeren

Als je een originele versie hebt van Windows 7 of 8.1 is een upgrade naar Windows 10 relatief eenvoudig, vooral als u iets weet van ICT. Windows 10 is niet meer gratis sinds 1 juli 2016, voor 1 gebruiker zult u ongeveer 30 euro moeten betalen. We zullen de twee opties voor de installatie uitleggen, de eerste via de Windows update en bij de tweede optie leggen wij uit hoe u een schone installatie kan doen van Windows 10. Upgraden is niet hetzelfde als “een schone installatie”. Bij een upgrade worden alle instellingen en de meeste apps van uw vorige versie overgenomen. Bij een schone installatie moet u eerst een back-up maken van alle bestanden en documenten die digitaal werden aangemaakt en de nodige apps handmatig installeren.

 

Optie 1: de upgrade

 

Als u wilt upgraden, kunt u dat doen via Windows update. Als alternatief kunt u Windows 10 handmatig downloaden met behulp van de Microsoft Media Creation tool. Het Windows 10 update-proces is vergelijkbaar met de reguliere Windows-updates. U hoeft dus zelf niet zoveel te doen. Open het configuratiescherm en open de vensters voor de update. Uw bestanden, programma’s en instelling worden bewaard. Alles zou moeten werken wanneer Windows 10 geïnstalleerd is omdat zelfs de Windows 7 drivers compatibel zijn met het nieuwe besturingssysteem. Bij een eerste upgrade zal de digitale wizard controleren of uw systeem voldoet aan de minimale vereisten voor Windows 10. Als dat zo is zal er “klaar om te installeren” op uw scherm komen en kunt u direct starten met de upgrade. In sommige gevallen kan er verschijnen dat Windows 10 niet kan worden geïnstalleerd. Meestal gaat het gewoon om een waarschuwing en moet u misschien alleen de taal veranderen. Wanneer Windows 10 geïnstalleerd wordt zal er een map aangemaakt worden die Windows.old noemt met daarin het oude besturingssysteem. U kunt deze map verwijderen met de Windows Cleanup tool omdat de map met oude besturingssystemen nogal veel ruimte inneemt.

Windows 10 installeren
Windows 10 installeren doe je in een handomdraai.

Optie 2: een schone installatie van Windows 10

 

Voor veel mensen is het installeren van Windows 10 de gelegenheid om eens helemaal opnieuw te beginnen en al het digitaal afval te verwijderen van hun pc of laptop. U kunt via de Microsoft Media Creation tool een opstart USB-stick of een dvd aanmaken, die je kunt bewaren om later eventueel opnieuw te installeren. Na het opnieuw opstarten van uw computer zal de vooruitgang van de installatie van Windows 10 duidelijk weergegeven worden. Er zullen u een paar vragen gesteld worden waaronder ook de vraag om een Microsoftaccount aan te maken. De aanmaak van het account is optioneel maar het is toch de moeite waard omdat het de installatie gemakkelijker maakt. De persoonlijke gegevens die u moet doorsturen naar Microsoft zijn 100% beveiligd. Het installatieproces verloop automatisch en na enige tijd komt Windows 10 op uw bureaublad. Wees geduldig en laat Windows 10 de nodige tijd om naar de stuurprogramma’s van uw hardware te zoeken. Het zou kunnen dat de schermresolutie aanvankelijk niet juist is, maar dit zal na een paar minuten opnieuw ingesteld worden. Eenmaal de installatie volledig is kunt u alle data en programma’s opnieuw installeren. Als u problemen hebt kunt u de Windows 10 gids raadplegen en een antwoord krijgen op al uw vragen. U hoeft helemaal geen ICT expert te zijn om deze klus helemaal zelf te klaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *