E-fulfilment.. Wat is dat?

De makkelijkste uitleg voor E-fulfilment is dat het hele logistieke proces van een e-commercebestelling hieronder valt.

Een bestelling wordt gedaan via een webshop. Vanaf dat moment begint het logistieke proces. De bestelling wordt verzameld, daarna wordt alles netjes ingepakt en voorzien van adreslabels, pakbonnen en indien nodig gefrankeerd. Hierna wordt de bestelling verzonden naar de klant.

Dit gehele proces noemen we e-fulfilment. Een ondernemer met een website kan dit allemaal zelf doen, maar het is ook mogelijk om dit uit te besteden aan een bedrijf.

Waarom e-fulfilment uitbesteden?

Het hele proces van orderverzamelen en verzenden kan een ondernemer uiteraard zelf uitvoeren. Zeker voor kleine webwinkels, met een gering assortiment, of onlangs geopende webwinkels is dit een hele goede optie.

Voor grote webshops, maar een ruim assortiment, is dit echter een tijdrovend proces. De opslagruimte moet dan groter worden, en er moet meer personeel ingezet worden voor het verzenden van de bestellingen.

E-fulfilment uitbesteden is in dat geval een zeer goede optie.

De voordelen van e-fulfilment uitbesteden

Het uitbesteden van e-fulfilment heeft een aantal voordelen bij Hageman. Zo is het makkelijker om op te schalen als er meer bestellingen gedaan worden. Ook als de ondernemer een keer niet aanwezig is, zal de verzending van de bestellingen doorgaan.

Veel webshops hanteren tegenwoordig de regel “Vandaag besteld, morgen in huis!”. Dit is veel makkelijker te realiseren als e-fulfilment uitbesteed is. De bedrijven die dit verzorgen kunnen bijvoorbeeld tot 22:00 uur de bestellingen versturen. Vaak kunnen grote logistieke dienstverleners pakketjes ook goedkoper versturen, omdat zij afspraken hebben gemaakt met de pakketdiensten.

De voorraad ligt veilig en overzichtelijk opgeslagen in het magazijn van de logistieke dienstverlener. Hierdoor hoeft de ondernemer van de webwinkel zelf niet over opslagruimte te beschikken.

Door het uitbesteden van e-fulfilment kan de ondernemer meer tijd besteden aan andere zaken zoals bijvoorbeeld inkoop of marketing.

Is e-fulfilment altijd voordeliger?

E-fulfilment uitbesteden is niet in alle gevallen voordelig. Voor de opslag van producten moeten opslagkosten betaald worden. Een webshop met producten met een lage omloopsnelheid, dus producten die lang opgeslagen liggen en niet veel verkocht worden, kan beter geen e-fulfilment uitbesteden. De opslagkosten zijn simpelweg te hoog om rendabel te zijn.

Over het algemeen kan gezegd worden dat producten waarvan ongeveer 250 a 300 stuks per maand verkocht worden, aantrekkelijk zijn om uit te besteden. Dit is echter wel afhankelijk van het product. Grote producten of producten met een lage waarde zullen minder rendabel zijn, dus daarvan zou meer verkocht moeten worden om aantrekkelijk te zijn om uit te besteden. De marge op deze producten is te laag om op te slaan als er niet veel van verkocht worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *